Florin Buţura, primarul de Ştefăneşti, susţine că proiectele demarate în ultimii ani au început să schimbe radical oraşul care rămăsese încremenit în timp.
– Pentru început, vă rog să ne spuneţi de câţi ani vă aflaţi la conducerea oraşului Ştefăneşti.
– Mi-am început primul mandat de primar în iunie 2016, fiind reconfirmat şi învestit cu încrederea locuitorilor oraşului Ştefăneşti în septembrie 2021, deci vorbim de cinci ani şi jumătate de când sunt la cârma acestei localităţi.
– Cum se prezenta oraşul Ştefăneşti atunci când aţi obţinut primul mandat de primar?
– Am ales să candidez pentru că oraşul era rămas undeva în trecut. Nu se vedea nimic care să ne arate că trăiam în anul 2016. Eram revoltat de faptul că treceau fondurile europene pe lângă noi fără ca să fie interesat cineva să le acceseze, să modernizeze, să creeze, să dezvolte, să inoveze. S-au pierdut bani şi oportunităţi.
– Vă rog să ne prezentaţi principalele proiecte implementate în comunitatea pe care o conduceţi.
– De când am preluat primul mandat şi până în prezent am implementat proiecte atât din fonduri europene, cât şi cu fonduri guvernamentale. Şi mă refer la: dotare cu maşini şi utilaje moderne pentru intervenţii în situaţii de calamităţi naturale – echipament protecţie pentru Serviciul voluntari pentru situaţii de urgenţă, corturi militare şi bărci de salvare, motopompe și generatoare electrice, instalație de potabilizare a apei, piese de schimb pentru echipamente. Am modernizat șase tronsoane de drumuri, în lungime totală de 5,815 kilometri, respectiv asfaltare străzi şi realizare de rigole de acostament din beton şi amenajare podeţe. Un alt proiect a vizat modernizarea sistemului de iluminat public prin creşterea de la 521 la 921 a stâlpilor cu corpuri de iluminat, traversarea subterană a cablurilor, montarea a 323 de corpuri de iluminat LED 45 W, respectiv 598 de corpuri de iluminat LED 30 W, îmbunătățirea iluminatului arhitectural, dotare cu sistem de telegestiune a iluminatului public.
La capitolul realizări intră şi reabilitarea, modernizarea şi dotarea clădirii situată pe strada Smârdan, nr. 5 cu: birou recepţie, punct medical/cabinet psihologic, chicinetă, sală de mese, sală de activităţi lucrative, sală de activităţi recreative, sală IT, birou administrativ, grupuri sanitare cu duşuri, camere odihnă şi repaus, spălătorie şi uscătorie, spaţii de recuperare (jacuzzi, saună, sală de recuperare fizică/fitness) în vederea furnizării de servicii sociale persoanelor vârstnice. Am instalat un sistem de 24 de camere de supraveghere video în Bădiuţi şi Ştefăneşti, în vederea protejării cetăţenilor împotriva faptelor antisociale, intervenţiilor rapide în cazuri de urgenţă, monitorizării traficului rutier şi ordinii publice. Am îmbunătăţit calitatea vieţii persoanelor vârstnice prin înfiinţarea centrului de zi pentru persoane vârstnice, unde se vor desfăşura activităţi recreative, persoanele în vârstă beneficiind de consiliere psihologică, consult medical, şedinţe de kinetoterapie şi a unei Unităţi de îngrijire la domiciliu – pentru îngrijire personală, medicală, terapii de recuperare destinate unui număr de 50 de persoane cu dificultăţi în desfăşurarea activităţilor de bază ale vieţii zilnice. Grija pentru preşcolari şi elevi se vede şi prin reabilitarea şi dotarea Şcolii primare Bădiuţi; creşterea eficienţei energetice a trei blocuri de locuinţe, servicii de tip after-school pentru 30 de preşcolari; program “Şcoala după şcoală” pentru 75 de elevi; prevenirea abandonului şcolar prin acordare de burse pentru 75 de elevi timp de doi ani, tabere de vară anual pentru 30 de elevi care au avut rezultate foarte bune la învăţătură, 10 internship-uri în companii/instituţii în varii domenii pentru tinerii aflaţi în an terminal de liceu. Mai amintesc de formarea profesională continuă pentru 170 de persoane care vor beneficia atât de cursuri de calificare, cât şi de cursuri de specializare, din care minim 35 persoane de etnie romă, finanţarea a 15 planuri de afaceri, respectiv deschiderea a 15 firme, servicii de evaluare a stării de sănătate şi pachete de analize medicale pentru 500 de beneficiari, servicii de asistenţă juridică pentru reglementarea documentelor de proprietate pentru 30 de beneficiari.
– Aveţi investiţii în derulare? Care sunt acestea?
– Acum implementăm un proiect cu fonduri europene destinat îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor vârstnice prin oferirea de servicii integrate, în cadrul centrului de zi şi a Unităţii de îngrijire la domiciliu. Pe lângă componenta de servicii integrate pe care le oferim seniorilor noştri, servicii medicale, consultaţii de specialitate, proceduri de kinetoterapie, acces la serviciile unui psiholog, proiectul ne-a permis şi înfiinţarea a 10 locuri de muncă din care şase cu normă întreagă.
Mai avem în implementare un proiect cu fonduri guvernamentale privind construirea de locuinţe sociale – locuinţe cu chirie subvenţionată, destinate unor persoane defavorizate, cărora nivelul de existenţă nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei. Totodată, aşteptăm să semnăm contractul pentru dotarea unităţilor de învăţământ cu dispozitive medicale destinate asigurării condiţiilor igienico-sanitare necesare în actuala criză sanitară.
– Care este cuantumul finanţărilor europene atrase în oraşul Ştefăneşti?
– Până în prezent am reuşit să atragem fonduri europene în valoare de cinci milioane de euro (24.703.408 de lei) şi 4,6 milioane de euro din fonduri guvernamentale (22.824.805 de lei)
– Care este secretul unei activităţi de succes în administraţia publică locală?
– Ca să ai succes în administraţia publică trebuie să ştii ce trebuie făcut, când şi cum. Şi apoi mai trebuie să ştii să comunici toate astea echipei şi să te asiguri că informaţiile ajung în timp util, sunt înţelese şi sunt puse în aplicare corect şi complet. Mai trebuie să ai un plan flexibil, să te aliniezi “din mers” cu schimbările şi să îţi adaptezi strategia în funcţie de obstacole, pentru că, să nu vă amăgiţi, administraţia publică are destule obstacole.
– Ştiu că acordaţi importanţa cuvenită activităţilor culturale. Ce ansambluri folclorice activează în oraşul Ştefăneşti?
– Avem oameni inimoşi care se străduiesc să ducă mai departe tradiția și jocurile populare din zonă prin intermediul ansamblului de dansuri populare aflat sub oblăduirea Liceului “Ştefan D. Luchian”.
– Oraşul Ştefăneşti este legat de marele pictor Ştefan Luchian. Ce ne puteţi spune despre muzeul din localitate?
– Pictorul Ştefan Luchian, unul dintre cei mai mari artişti vizuali din România, s-a născut în 1868 la Ştefăneşti şi şi-a petrecut aici primii ani din viață. Muzeul care îi poartă numele, închis în 2007 şi lăsat în paragină, a fost redeschis anul acesta. În muzeu sunt piese de artă plastică şi de sculptură din colecţiile Muzeului Judeţean, dar şi bunuri culturale aparţinând familiei pictorului, donate de Fundaţia “Ştefan Luchian”, care formează “Camera – atelier a lui Ştefan Luchian”.
– Cum se prezintă unităţile de învăţământ din oraşul Ştefăneşti?
– Am spus în repetate rânduri, oraşul Ştefăneşti a fost lăsat, după Revoluţie, suspendat undeva în timp. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu clădirile în care funcţionează unităţile de învăţământ. Şi iarăşi răspunsul la subfinanţare este reprezentat de absorbţia de fonduri europene nerambursabile. În acest sens am lucrat la trei proiecte dedicate acestui sector, pe care îl consider vital, respectiv dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu echipamente de protecţie medicală, asigurarea de echipamente IT destinate orelor online pentru 620 de elevi şi cadre didactice, participarea oraşului Ştefăneşti la Programul privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice pentru realizarea obiectivului de investiţii “Eficienţa energetică a clădirilor Liceului <Ştefan D. Luchian> pentru reducerea consumului de resurse”.
– Care este starea drumurilor din Ştefăneşti?
– Modernizarea infrastructurii rutiere a orașului prin pietruirea şi asfaltarea drumurilor reprezintă o prioritate a mandatului meu. Gândiţi-vă că din 1989 până în 2016 s-a reuşit asfaltarea a numai 3,4 kilometri de drumuri şi vă puteţi face o imagine a situaţiei concrete cu care ne confruntăm. Am bătut la porţile ministerelor şi am depus iarăşi proiecte peste proiecte, căutand finanţare din fonduri guvernamentale. Şi iată că pe 18 iunie 2021 am avut deja recepţia a 5,815 kilometri de străzi asfaltate, cu rigole, podeţe amenajate. Am mai depus două proiecte în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, în valoare totală de 53.472.136 de lei (TVA inclus) care vizează asfaltarea, realizarea de rigole şi podeţe pentru încă 16,878 kilometri de drumuri.
– Ce proiecte aţi pregătit pentru următoarea perioadă?
– Avem depus şi avizat de către CNI proiectul “Reabilitare, modernizare şi dotare Cinematograf «Prutul»”, în valoare de 12.844.662,90 de lei. Proiectul, în curs de implementare, vizează reabilitarea și modernizarea sălii de cinema, creând astfel posibilitatea accesului la cultură în mod facil. Se vor crea alternative de petrecere a timpului liber, în special pentru tineri. Alt proiect vizează construirea unui cămin cultural în localitatea Bobuleşti, în valoare de 3.303.195,52 de lei, proiect avizat de CNI, în curs de implementare. La acesta se adaugă construirea unei săli de sport, proiect depus la CNI. Un altul vizează reabilitarea, modernizarea şi dotarea Casei de cultură. Am mai depus un proiect pentru construirea şi dotarea unui centru de permanenţă, în valoare de 6.066.037,02 de lei. În cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” am solicitat 45.652.510,62 de lei pentru modernizarea a 14 kilometri de străzi în Ştefăneşti, Ştefăneşti sat, Bădiuţi, Stânca şi Bobuleşti. Vrem să atragem o finanţare în cadrul granturilor SEE și Norvegiene pentru construirea unei Centrale fotovoltaice, concepută pentru o putere instalată de 224 kWp, respectiv prin montarea unui număr de 640 panouri fotovoltaice cu puterea instalată unitară de 350Wp.
– În final, ce le transmiteţi cetăţenilor oraşului Ştefăneşti?
– În calitate de primar la al doilea mandat vreau să le mulţumesc celor care mi-au dat încă o dată votul, susţinerea şi încrederea lor, dar şi celor care nu au crezut în schimbarea pe care am promovat-o. Principalul obiectiv pe care mi l-am propus în al doilea mandat este să continui obţinerea de finanţări nerambursabile în vederea realizării de investiţii în infrastructura rutieră, socială, culturală şi a sistemului de iluminat public a oraşului nostru.